Monteringen


Monteringen

Montering av våder är inte svårt. Har du bara grundläggande kunskap om infästningar gör du det enkelt själv.

Nedan finns alla principsteg beskrivna med tips. Läs igenom ALLA punkter före du börjar så du vet vad som kommer ske under hela monteringsförloppet

 


1 - Börja med att lägga ut våderna i en miljö med rumstemperatur

Våderna behöver "vika ut sig" och eftersom du får dem upprullade så är det bra att låta dem ligga någon timme i rumstemperatur eller över natten om de är mycket kalla när du rullade ut dem. Rulla ut våderna först, sen börjar du med att sätta upp monteringsskenorna.


2 - Montera upphängningsskenan

RISKBEDÖMNING - Du måste nu göra bedömning på hur många infästningspunkter du behöver, så inte allt faller ner i huvudet på någon.

MONTERA SKRUVEN / BULTEN - Se på bilden nedan. Infästningen ska sitta så "högt upp" som möjligt så de hamnar "ovanför" de monterade våderna. De får INTE hamna mellan bultarna där muttrarna ska sitta, så blir det fel...

ANVÄND VATTENPASS eller LASER - Om skenan sitter snett så kommer våderna att felbelastas och dessutom hänga snett. Ju noggrannare du är... desto bättre resultat.

 

SKENAN ÄR LÄNGRE ÄN ÖPPNING ÄR BRED - Om det inte är några problem med platsbrist så gör det inget att skenan tittar "ut över sidorna" - det kan vara en fördel! Se bilden. Montera nu skenan symmetriskt så höger och vänster sida om öppningen får samma avstånd mellan karm och bultar där bricka och muttrar ska sitta. Då är det lätt att justera så inte ena sidan får för lite draperi.


3 - Bestäm rätt ÖVERLAPP

Beroende på vilka förutsättningar du har så har du köpt våder med bredden 200, 300 eller 400 mm.

ÖVERLAPP INOMHUS - 50 mm överlapp är det mest normala inomhus och det gäller vid SMÅ draperier utan vinddrag. 100 mm kan behövas vid höga draperierer där vinddrag förekommer.
ÖVERLAPP UTOMHUS - 100 mm överlapp utomhus gäller vid små draperier och måttligt vinddrag. 150 eller 200 mm kan behövas om det blåser kraftigt.

Se bilderna nedan, de visar hur överlapp fungerar. 1 gemensamt bult ger 50 mm överlapp. 2 gemensamma bultar ger 100 mm. 3 ger 150 mm samt 4 ger 200 mm överlapp.


4 - MONTERINGEN

Nu är det dags för monteringen. Räkna våderna och planera så de hamnar symmetriskt. Det du ska tänka på är...

VÄNDNINGEN - Inspektera och känn på våderna. Du märker att de är lite "kupade". Samtliga våder ska hängas upp så att "insidan av kupningen" på ena våden ska möta insidan av kupningen på våden bredvid. Detta är viktigt, annars får du inte ett tätt draperi.

UPPHÄNGNINGEN - Var 2 personer. En som står vid skenan, en som levererar våder till upphängaren. Tänk FÖRST på vändningen - SEN på överlappet. Varannan gång sätter man den nya våden PÅ den redan sittande - för att nästa gång LYFTA lite på den redan sittande för att den nya ska komma rätt.

BRICKA & MUTTER - Efter varje eller varannan våd sätter du dit brickan och muttern LÖST - dra INTE åt dem ännu! Fortsätt hela skenan ut och undersök så allt hamnade symmetriskt... om inte måste du flytta på alla våder en eller 2 bultar till höger eller vänster. Flytten är enkel, eftersom du inte har dragit åt muttrarna. När du är nöjd så drar du åt dem lagom hårt - med känsla.


5 - TILLSKÄRNINGEN

KLIPP MED SAX - Om allt nu stämmer så är våderna precis i den höjd du vill. Om inte så klipper du enkelt av dem med en bra vass sax.

VARNING #1 - Våderna får INTE ta i marken om du kör truck. Om en våd tar i marken är det lätt att den nyps fast under ett truckhjul och då kan hela skenan i värsta fall komma rasande.

VARNING #2 - Våderna kommer självtöja sig något. Ju tyngre de är i sin egenvikt samt ju varmare det är desto större är töjningen. Håll uppsikt och klipp av vid behov.


6 - UNDERHÅLL

RENGÖRING - Vid lätt nedsmutsning använd något milt antistatiskt medel. Vid kraftig nedsnutsning prova med lack-nafta.

UTBYTE - Våder slits med tiden. Trucktrafik sliter väldigt mycket! Det kan bli en säkerhetsrisk om man inte tydligt ser igenom våderna, byt vid behov.


 

Har du frågor om monteringstips, ring oss!

Lycka till!

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Företaget
Information