Draperiguiden

Draperi - en flexibel lösning för avskärmning.

Draperier är effektiva och flexibla lösningar för avskärmning och täckning av områden. I den här guiden finns några punkter att tänka på om man är intresserad av ett draperi. I nedan text går vi igenom hur draperiet kan hängas upp, utformningen, hur man ska tänka kring storleken och dess tillval. Våra kunder använder våra draperier till en mängd olika användningsområden, allt från att täcka sin carport till att skärma av i sin spolhall eller skydda mot svetsblänk. Oavsett om du är ute efter ett industridraperi eller till att täcka ditt privata förråd så är nedan information aktuellt för dig.

 

Upphängning - var och hur monterar man draperiet? En genomgång med exempel.

Som grund behöver draperiet något att hänga i. Ofta är detta i krokar eller karbinhakar till vagnar som löper i en skena men det finns även wire. Som standard har våra draperier högfrekvenssvetsade öljetter i överkant. Dessa sitter jämnt fördelade med cirka 30 cm avstånd mellan varandra, vilket ger en god viktfördelning när draperiet hängs upp.

Beroende på dina förutsättningar finns det olika sätt att montera draperiskenan. I många fall uppstår behovet av ett draperi där det inte finns något ställe att montera skensystemet. Ofta handlar det om en balk som inte sitter helt på rätt ställe eller en hög takhöjd. Oavsett förutsättningar har vi lösningen. Nedan är de alternativ Plastman har vana att arbeta med - även i de mest utmanande lokalförutsättningarna. Om du är osäker på vad som är bäst för dig, tveka inte att kontakta oss. Vi har lång branschkunskap inom draperier och kan guida dig.

 

Skena C30/C40

En vanlig lösning med draperi är att ha ett skensystem som detta glider i. Skena C30/C40 är det skensystem Plastman arbetar med. Detta är ett mycket robust proffssystem. Samtliga våra upphängningstillbehör är varmgalvaniserade eller behandlade med Sendzimir, för att hålla länge även i utmanande miljöer. Beroende på lokalens förutsättningar väljs typen av fäste som skenorna ska hänga i. Om taket är plant och rent från lysrör kan det t.ex fungera bra med takfästen direkt. I vissa fall behöver man pendla ned skensystemet. Vanligt är också att skenan sitter på en regel eller vägg. System C30 räcker för de flesta fall. Vid större draperiinstallationer kan det vara rekommenderat att gå över till system C40 för att få en så bra hantering som möjligt. C40 är precis som C30 men något större i sin allmänna profil, något mer robust för tyngre användarscenarion helt enkelt.

Skensystemets fästen: Skensystemets fästen sätts med mellan 1,5 till 2 meters avstånd till varandra.

Vagn och S-krok: Det vanligaste är att låta C30 eller C40-vagnar löpa i skenan. Från dessa hänger draperiet i rostfria S-krokar eller karbinhakar. Du behöver lika många vagnar och krokar som antalet öljetter i överkant. 

SkenaC30Draperier
Skena C30

 

Vid montering av skena anpassas typen av fästen som skenan sitter i efter dina förutsättningar. De vanligaste fästena är C30 Väggfäste (4111-9240) och C30 Takfäste (4111-1220). Väggfästet kan även användas till att montera upp skenan på Bärlina S45.
Plastmans hela utbud av skenfästen finner du här för C30 och här för C40.

Bärlina S45 - Det stabila och säkra systemet för nedpendling

Om det inte går att fästa skensystemet i taket är det vanligt att använda systemet Bärlina S45. Med denna går det att bygga ett mycket stabilt ramverk för nedpendling. På bärlinan monteras skenan och draperiet, i önskad höjd. Plastman har ett komplett system för detta och vana att anpassa systemet även för utmanande förutsättningar, såsom snedtak.

Det som är viktigt att ha koll på är att det går att fästa bärlinans fästen i det material som vägg och tak består av. Bärlina S45 är ett utmärkt system för att pendla ned draperier med.

Bärlinans fästen: Bärlinans fästpunkter sätts med ca 3 meter mellanrum. Bilden nedan visar en principskiss sedd uppifrån på ett vanligt användarscenario med en U-formad balk monterad i vägg och tak.

BärlinaMontering
Exempel med bärlina S45

 

 

Ett typiskt draperiexempel

Principskissen ovan kan utgöra exempel på ett typiskt industridraperi med bärlina. Bärlinan fästs som en ram i vägg och tak. Om vi utgår från 3 meter mellan balkens fästpunkter har vi ett system med måtten 3x6 meter. Detta består av 2 balkar om 3 meter ut från väggen som möts av en balk om 6 meter, i en u-formad konstruktion. Hela den U-formade ramen är nedpendlade med balkar som möts i hörnstyckena och T-stycket. Det vill säga om nedpendling sker med 2 meter innebär det ytterligare 3 st balkar om 2 meter. Draperiet hänger sedan i en skena som är fastsatt i balkarna med sina respektive fästen. För att skapa denna konstruktion och hänga upp ett draperi med skensystem C30 krävs följande:

Balksystem S45

-2 st S45 Väggfäste (4650-4521)
-2 st S45 Hörnstycke (4650-4532)
-1 st S45 T-Stycke (4650-4530)
-18 m S45 Stativrör/balk (4650-0030) (3+3+6 m för ramen samt 2+2+2 m för nedpendlingen)

Skensystem C30/C40

-Ca 41 st C30-vagnar med S-krok (enkelvagnar 4111-1301 samt dubbelvagnar i draperiets ändar) för en total draperilängd om ca 12 meter.
-12 m C30 Draperiskena (4110-1030)
-1 st C30 Skenskarv (4111-1210) vid använding av skenor om 3 meter. Alternativt faller skenskarven bort om långsidan använder en 6 meters skena.
-12 st C30 Väggfästen (4111-9240), som fästs på S45 Stativrören. Dessa får en fördelning om 1.5 m mellan fästpunkterna i detta fall.
-4 st Ändstopp (4111-9215) om draperiet är uppdelat i 3 delar. Vid draperiduk i ett stycke kan den glida i en radie. I så fall behövs 2 st C30 Kurva 90 Grader (4119-1006).


System S11 - Det mindre systemet

För mindre draperier som man vill få ut från väggen brukar det gå att använda Konsol S11 och Takjärn S11. På dessa sätts enkelt och smidigt skena och skenfästen. Perfekt för avskärmning av mindre ytor. Plastman har konsoler i flera olika längder, beroende på hur långt ut från väggen man behöver sätta draperiet.

 

Wiresystem - Det skenlösa systemet

För mindre draperisystem som inte väger så mycket är wiresystem ett mycket ekonomiskt alternativ för upphängning. Det är ett smidigt sätt att få ett dragbart draperi. Wiresystemet förutsätter att du har stabila infästningar i väggarna så de håller för kraften när du spänner det.

Med wire brukar man hänga upp draperiet i karbinhakar.

 

Draperiet storlek - hur ska man tänka?

Det finns några saker att tänka på när man ska bestämma draperiets storlek. Ofta har man en referenspunkt på den bredd och höjd som ska täckas av draperiet. Då är det bra att känna till hur den faktiska längden och bredden blir på systemet beroende på hur det ska fästas upp och användas.

Höjd: Vid upphängning i S-krokar och karbinhakar i skensystem samt wire är det bra att utgå från att dessa tar upp cirka 10 cm i höjd. Det vill säga höjden på draperiduken behöver vara 10 cm kortare än den totalhöjd som ska täckas. 

Bredd: Hur den exakta bredden på draperiduken anpassas skiljer sig beroende på användning. Ska draperiet vara uppsträckt och fastspänt eller hänga löst? Som exempel brukar draperier inomhus som hänger löst behöva vara ca 3% bredare än det mått som ska skiljas av. Detta då hela draperiet och dess vagntråg naturligt inte ligger helt utspänt. Däremot, i det fall man ska spänna upp draperiet, såsom för att täcka ett utomhusförråd eller liknande, är det viktigt att ha så exakta mått som möjligt. 

Draperiets storlek när det är öppet

När draperiet är öppnat tar duken och dess ihopsamlade vagntråg upp lite utrymme på ena sidan. Vårt avstånd mellan öljetter/vagnar om 30 cm c/c ger ett bra förhållande mellan funktionsduglighet och den distans som byggs upp av duk och vagnar. Bland våra bilder och filmer på draperier från kundcase, kan man se många exempel på hur draperiet beter sig när det både är öppnat och stängt. Storleken på det ihopsamlade draperiet brukar inte vara något problem i normalfall. Det är främst täckning av förrådsöppningar där vi märkt att det kan finnas ett behov av att minska denna storlek. Ofta går det att lösa, t.ex genom att en skena kan gå förbi öppningen något eller genom använding av dubbel skena där man låter varannan vagn löpa i varsin parallell skena. 
 


Draperiets kortsidor - med eller utan öljetter?

Som standard monterar vi öljetter på draperiets sidor (inte i Ekonomi-serien). Dessa börjar ca 20 cm från underkant och därefter jämnt fördelade med 50 cm mellanrum centrum till centrum. Ibland behövs inte sidoöljetter. Om duken ändå inte behöver spännas fast i kanten eller ska hänga fritt så behöver man inte tänka på dessa. Ibland anpassar man en eller båda kortsidorna efter sitt ändamål. Med en kederlist går det t.ex sätta ena sidan fast mot en vägg. Eller om man har draperier i möte går det att svetsa in magneter, så att mötande draperier sitter fast mot varandra. Ett vanligt tillval för draperiets kortsidor brukar vara när man vill kunna fästa kanterna, såsom för att låsa fast ett stängt draperi. Då är tillvalet ovala öljetter med vridfästen en bra lösning.

Draperiets underkant

Som standard görs inget med draperidukens underkant. Ibland vill man kunna ha i en viktkätting och då går det att svetsa fast en kanal. Denna finns i tre olika versioner, där TYP 3, med hög släplist är den vanligaste. Det som kan vara klurigt med att göra en kanal är att det förutsätter att man har det relativt plant längs marken, så att draperiet inte skrapar i. Kanal TYP 3 med hög släplist ger en flexibilitet att anpassa höjden och fortfarande ha en kanal. Det främsta syftet med en kanal är att få underkanten mer styv och tung, t.ex med viktrep eller kätting. Detta är mest tillämpbart utomhus, eller inomhus om man har luftdrag. För inomhusapplikationer rekommenderas inte kanal såvida det inte är just luftdrag.

Draperiets överkant - hur många krokar behöver jag?

Vi tillverkar våra draperier med högfrekvenssvetsade öljetter. Det betyder att öljetterna/hålen blir som en del av duken, med hög hållfasthet som resultat. Detta går inte att åstadkomma med metallöljetter, som annars är vanliga på både presenningar och draperier. I draperiets överkant sätter vi öljetter med ungefärligt avstånd om 30 cm center till center. Du kan själv se hur många öljetter det blir i överkanten genom att lägga in aktuellt breddmått på någon av våra draperier. Hemsidan räknar ut hur många det blir. Du behöver lika många vagnar med krok eller karbinhakar som antalet öljetter i överkant.

Draperiets tillval - kanal, magneter och sidoinfästningar

Några av de möjliga tillvalen man kan få till sitt draperi finns upplagda bland våra Draperitillbehör. Om du har egna tankar på en viss typ av lösning, specifik placering av öljetter eller andra anpassningar, så kan vi antagligen ordna detta. Vi är mycket flexibla på kundandpassade lösningar.


Hur beställer jag ett anpassat draperi?

Du finner samtliga våra draperier här: Plastmans Draperier.

Där finner du även upphängning och monteringstillbehör. Samtliga draperier går att beställa direkt genom att föra in de höjd- och breddmått som önskas och lägga in i varukorgen för beställning. Det går alltså att beställa hela sitt draperisystem med tillbehör utan att ens ta kontakt med oss om man vill ha ett standardutförande.

I många fall är det dock bra att ta kontakt med oss innan. Vi nås på [email protected]. Man kan med fördel också använda de knapparna för offertförfrågan som finns på respektive draperi eller besöka sidan för offertförfrågan på draperi. För snabb hantering är det alltid hjälpsamt med en bild på ytan som ska skärmas av och som visar möjligheterna för upphängning av skensystem. Glöm inte nämna de mått du är ute efter samt vad det ska användas till!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Företaget
Information