Blank duk

 

Blank duk

En blank duk ytbehandlas vid tillverkningen med lack. Lacken gör ytan mer motståndskraftig mot yttre påverkan från UV-strålning, kemikalier, nedsmutsning. Det finns många typer av lacker.

Det vanligaste exemplet där man använder lackad yta är vanliga draperier som ska vara stiliga, inte suga åt sig smuts lika lätt och vatten ska rinna av lättare = tvätthalls- & industridraperier.

Ytan blir också halare, vilket ibland kan vara bra om man vill att exempelvis snö ska glida av av lättare.

Kapellväv är ett vanligt använt namn på denna produktkategori när det är samma typ av duk som sitter på lastbils-kapell / -släp. Ska INTE förväxlas med BÅT-kapell som är av tyg.

Lackerna har olika egenskaper. Standardlacker för vanliga applikationer. Speciallacker för duk som ska användas i aggressiva miljöer, exempelvis gödselkontakt. Även lacker som försluter dukens kemikalier och gör att utsidan blir godkänd för livsmedelskontakt, exempelvis stora färskvattenbehållare.

Lacken försluter också så inte smuts tränger in i duken så lätt.

Ett fint exempel är solsegel vid altanen. För solsegel finns följande alternativ:

  • Köp en lågprisproduk av polyeten på ett lågprisvaruhus. Fladdrar och rasslar och för oljud vid blåst. Bryts ner av solen = släpper microplaster till miljön när nedbrytningen börjar.
  • Köp ett solsegel av tyg / segelmateriel. Kanske impregnerat i början, men sen släpper det igenom vatten. Fågelbajs lämnar fläckar som kryper in i tyget, som inte går bort.
  • Köp ett solsegel i lackad PVC. Vattentätt, missfärgas inte av fågelbajs, bara att torka av med fuktig trasa, Stabil duk som inte rasslar och för oväsen när det blåser. Plocka ner den för vintern, tvätta av på våren. Håller säsong efter säsong.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Företaget
Information