FR - Flamsäker duk

 

FR - Flamsäker duk

FR är förkortning för engelskans "Flame Retardant".
En flamsäker duk innebär att produkten "inte sprider" elden. Duken har tillsatser som har lagts i duken vid tillverkningen. Våra produkter av PVC som har tillsatsen har beteckningen FR. Brandklassningarna finns i olika steg i olika länder. Dem redogör vi inte för här.

FUNKTIONS-EXEMPEL:
I vår vanliga värld finns det massor av produkter som har tillsatta kemikalier. Sätet i en tunnelbanevagn går inte att antända med en tändare. När man tar bort tändaren så "självslocknar" sätet. Sätet kan således inte fortsätta brinna ensam och kan inte sprida elden till nästa säte. Om någon häller ut bensin på sätet, då kommer bensinen göra att sätet brinner upp... sålänge det finns bensin som kan brinna.

Precis samma för flamsäkra PVC-dukar.

UTAN BRANDHÄMMANDE TILLSATSER = BRANDTRÖGT:
Först ska vi komma ihåg att ÄVEN UTAN tillsats av brandhämmande kemikailer så är PVC ett mycket brandtrögt materiel. Det börjar inte brinna bara för att du snabbt håller en tändare mot det. Om du håller tändaren länge så materielet värms upp... så kommer det börja brinna långsamt.

EXEMPEL - När ska du välja flamsäker FR-tillsats?

  • Om du i en bilverkstad har en tvätthall så måste du inte ha FR-materiel
  • Om du i en bilverkstad har en SVETSHÖRNA med öppen eld / flygande gnistor / höga temperaturer - då måste du ha FR-materiel
  • I öppna naturen, som en bryggkjol som ligger i vattnet - då ska man INTE ha FR - så inte kemikalierna lakas ut i vattnet. Samma sak med poolskydd. Det behövs inte FR vid poolen.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Företaget
Information