- Montera Pergolataket

Montera ditt Pergolatak

Denna instruktion är ingen komplett anvisning efter dina exakta förutsättningar, eftersom alla kunder har sin egen stomme och snickerierna kan se olika ut. Monteringen är enkel om du har grundläggande kunskap om montering och verktyg.


Viktigt
Följ monteringen i rätt ordning - annars finns det risk att du får montera ner allt och börja om - risken uppkommer om du monterar första ribban där draglinorna sitter - om du sätter in den först och glömmer ett par steg för att montera draglinorna.


Verktyg
Monteringen förutsätter att du har vanliga standardverktyg hemma och är normalt händig. Förbered ett bits i storlek TX40 samt en insexnyckel i storlek 3. Ett av momenten kräver ett borr på 3,5 mm samt en gängtapp på 4 mm, dessa medföljer leveransen.


Monteringskunskaper
Vi ger dig support på produkterna och hur de ska monteras, men inte monteringskunskaper i form av verktygshanterng, om trä måste förborras före skruv monteras så det inte sprickr mm. Viss vana av snickerier behövs, annars måste du söka den kunskapen på annat håll eller ta hjälp.


Repor på ribborna
Ribborna i aluminium kan lätt bli repiga. När du har plockat upp dem ur förpackningen så lägg dem gärna på ett par handdukar eller sprid ut dem på den mjuka gräsmattan. Kantera dem inte i "klump" utan en och en försiktigt. Är ribborna riktigt långa, var två personer vid hanteringen.


 

Steg 1 - montera skenorna

Se bifogad följesedel - "Steg 1" och öppna förpackningen märkt "1"
Innehåll: Skenor och fästen samt ändstopp. Till fästena ingår träskruv. Om du behöver annat typ av skruv för exempelvis stålstomme måste du berätta det för oss i samband med din order.

 

SKENOR
Montera skenorna helt parallellt med varandra, var noga med att mäta så avståndet mellan skenorna är lika längs hela sträckan. Om detta inte är fallet så kommer vagnarna att kärva när systemet förflyttas.

  • Avstånd mellan skenorna får vara max 2500 mm.
  • Avstånd från yttre skenor till hur långt ribborna bär duken på sidorna får vara max 500 mm utstick.
  • Ribbor med maxbredd 3500 mm klarar sig i normalfallet med 2 skenor (500 mm + 2500 mm + 500 mm).
  • Ribbor med maxbredd 6000 mm måste ha minst 3 skenor (500 mm + 2500 mm + 2500 mm + 500 mm).

 

FÄSTEN
Vid din order har vi fått bilder och vi har kunskapen om vilket fäste du ska ha. Montera fästena med medföljande skruv. Observera att fästet kan ha en svetsskarv, se till så den inte kommer för högt upp mot din stomme så den inte "snedställer" fästet. Lagom luftspalt mellan fästet och stommen är i dessa fall ca 5 mm.

 

ÄNDSTOPP
Änstopp är den vinklade plåtbiten med mutter. 2 st per skena medföljer såvida inte vi har kunskapen om att du behöver färre. Den används för att förhindra vagnarna att åka ut ur skenan. Beroende på hur din stomme ser ut kanske du bara behöver använda 1 per skena. 
Om skenan i ena änden ansluter dikt en vägg eller mot din stomme så vagnar inte kan åka ut, då ska du inte montera ett stopp där. Då räcker det med en i ändan där senare vagnarna träs in.

 


 

Steg 2 - montera vagnarna på ribborna

Se bifogad följesedel - "Steg 2" och öppna förpackningen märkt "2"
Innehåll: Vagnar, ändlock med skruvar, ribbor tillkapade i överenskommen längd samt borr och gängtapp.

 

VATTENAVRINNING
När ditt pergolatak är monterat så ska vatten rinna av vid regn.
Om din stomme är snickrad med lutning åt rätt håll så får du vagnar till alla positioner med samma storlek.
Om din stomme är snickrad helt "plan" utan lutning så får du vagnar av oss med olika "höjd. Den minsta vagnen ska åt det håller som vattnet INTE ska rinna mot. Den längsta vagnen ska vara åt utkasthållet.

 

TRÄ PÅ VAGNAR PÅ RIBBORNA
Vagnarna är tillverkade av högkvalitetsplaster som motstår solens UV-strålar. 

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Företaget
Information