Info Portar Utomhus

Info Portar utomhus

VIKTIGT - Ta dig 5 minuter att läsa igenom nedan
Många finns det som säljer våder, men alla kan inte sina produkter och kan inte ge dig rätt råd. Plastman är experter på våder, låt oss hjälpa dig till rätt lösning.

 • Läs om VARFÖR du ska ha ett draperi / våder framför porten
 • Lär dig om MJUKGÖRARE
 • Lär dig vilka KVALITÈER det finns på våder för portar
 • Vad har du för PORTMODELL? - Välj rätt produkt till din port

 

Att välja rätt våd kräver KUNSKAP
Att hänga upp våder på en port kräver kunskap om produkterna, vilka temperaturer våderna är gjorda för.

Ju bättre egenskaper, desto dyrare är produkten. Om man inte tar hänsyn till detta utan monterar en standardvåd så kommer man förrutom att förstöra våden få en extremt dålig funktion och man blir besviken, man bränner pengar på en ny uppsättning och man får göra om monteringen. Om monteringen dessuton kräver en saxlift på hög höjd så går det snabbt åt pengar i hyra och transport av saxliften.


 

VARFÖR SKA MAN HA ETT DRAPERI / VÅDER FRAMFÖR PORTEN?

Första frågan är om jag BEHÖVER ett draperi. Draperier finns som solida dukar för skena eller som våder... låt oss hjälpa dig till rätt lösning.

Jag har bara en liten port...
Har du en liten port som du sällan öppnar när det är kallt ute och under sommaren har du inte problem med fåglar som flyger in... då behöver du inte 

Jag har problem med fåglar som flyger in...
Då behöver du stänga portarna eller investrera i något form av draperi. Flera lösningar kan finnas varav våder är en modell.

Vi har stora portar och vill spara energi
Om du har en stor hall som dräneras på varmluft så fort du öppnar de stora portarna för en liten varuleverans... då ska du ABSOLUT ha ett draperi. Det är miljövänligt att spara energi. Det blir skönt för medarbetarna att inte få in kalluft. Har du en verksamhet som kräver stabil fuktbakans i lokalen så är det bra att minska luftomsättningen med ett draperi...

 • ETT ALTERNATIV vid mycket höga portar är att man hänger upp våder som täcker allt utom de sista 2 metrarna längst ner, då kan man gå under och dra in vanligt pallgods utan att våderna är i vägen. De gånger man har högre saker som ska in så kommer även de igenom våderna.

 

OFFERTFÖRFRÅGAN
Längst ner på sidan hittar du länk till offertförfrågan. Fyll i alla uppgifter och bifoga ett par bilder så återkommer vi med lösning och offert.


 

MJUKGÖRARE

Vad gör våden mjuk / Mjukgörare
En standardvåd för inomhusapplikationer innehåller en viss mängd mjukgörare för att klara av den miljön. Vid kyla behövs mycket mer mjukgörare för att hålla den mjuk. Om mjukgörare inte finns i i våder och den utsätts för temperaturer lägre än avsett så kommer våden att bli stenhård, den tappar flexibiliteten. Våden kommer gå av och knäckas. En vinterstorm och minus 20 kanske får våderna du köpte på sommaren att brytas av och ligger på marken när du kommer till jobbet.

Problematik med mjukgörare
Varför tar man inte till massor av mjukgörare i alla våder, så slipper man ha ha flera modeller? Mjukgörare gör våden mjuk - och KLIBBIG. En våd för lägre temperaturer kommer bli väldigt klibbig i plusgrader. Den suger åt mer smuts, den fastnar i maskiner och truckar och den fastnar i gods. Den kan välta hela pallar om det bär sig illa.

Mjukgörare är en KEMIKALIE
Plastman köper alla sina produkter från tillverkare i Europa. Mjukgörare finns i olika modeller och giftighetsgrader. Lågprisvåder från Asien kan med stor sannolikhet innehålla hormonstörenade FTALATER. Fråga ALLTID din leverantör om ursprungslandet för tillverkningen!

Vår tillverkare finns i Frankrike och de har andra mjukgörare än ftalater. Alla våra kemikalier är godkända enligt REACH.

Läs mer om FTALATER
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ftalater

Läs mer om REACH
https://www.kemi.se/lagar-och-regler/reach-forordningen/kort-om-reach


 

KVALITÈER - Temperaturintervaller

Normaltemp +40 till -5 grader
Standardmodell, primärt avsedd för inomhusgrader. När man närmar sig nollan blir den stel och jobbig, men kortvarigt kan den fungera ner till -5. Om du har denna i en port vintertid får du räkna med problem om det inte "alltid" är plusgrader där du är.

Lågtemp POLAR +5 till -20 grader
Detta är modellen vi säljer på hemsidan för direktbeställning av dig som kund. Temperaturen den är gjord för är +5 till -20 grader.

Alltemp SILIKON  året-runtvåden
Detta är proffsens val! En åretruntvåd för antingen +40 eller - 40. Klibbar inte, skön känsla och fina egenskaper hela året. Prisbilden är betydligt högre än andra våder. Kontakta oss vid intresse så får du en offert. Finns i tjocklekar från 2 till 6 mm. Transparent, släpper igenom ljuset, men lite "frostad" gör att den inte är genomsiktlig.

 

TJOCKLEKEN har också betydelse
Ju tunnare våd, desto mer fladdar den i blåst och tar mer stryk. Vid utomhusanvändning bör inte våd som är mindre än 300 mm bred användas. En liten fingervisning kan vara att utomhus upp till 3 meter så använder du 300 mm. Över 3,0 meter så använder du 400 mm bred.

 • 200 mm x 2 mm tjock väger ca 500 gram per meter
 • 300 mm x 3 mm tjock väger ca 1125 gram per meter
 • 400 mm x 4 mm tjock vägen ca 2000 gram per meter

 

PORTMODELLER & MONTERING

Vikportar som går UTÅT när porten öppnas
Om dina portar viks utåt när den öppnas så kan du troligen hänga våderna på INSIDAN. Bästa typen av port när man vill ha enkla förutsättningar.

 • Fördel vikport UTÅT är att eftersom våderna alltid är i inomhusklimat så behöver du INTE köldtåliga våder, insidan är ju alltid uppvärmd och våderna blir inte kalla helt igenom. Du kan använda standardvåder hela året. Standardvåder hittar du HÄR https://plastman.se/vad-stripes/standard-5-grader/


Vikportar som går INÅT när porten öppnas
Om portarna viks inåt så måste våderna hängas på utsidan. Läs avsnittet ovan igen om temperaturintervaller. Alternativen som finns för dig är:

 • Antingen satsar du på "Lågtemp POLAR" på vintern och demonterar våderna sommartid
 • Du investerar i "Silikon-våder" och då kan våderna hänga där hela året
 • Plastman har ett skjutbart system för våder. Där kan du hänga dina våder, och vill du inte ha dem i porten sommartid så kan du skjuta undan dem. Det krävs vissa förutsättningar för att detta ska fungera, fyll i OFFERTFÖRFRÅGAN längst ner på denna sida.


Takskjutport
Om din port går uppåt och sedan viks inåt inunder taket så blir det lite knepigare direkt. Antingen monterar du våderna enkelt på utsidan men med problematiken om temperaturintervaller, läs ovan. ELLER så monterar vi våderna på insidan med ett knepigare montage men du kan ha standardvåder hela året eftersom våderna inte kyls ut helt. Fyll i OFFERTFÖRFRÅGAN längst ner på sidan.

 

Slagport
Slagportar kan vara knepiga, fyll i OFFERTFÖRFRÅGAN längst ner på sidan.

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Företaget
Information